Thursday, March 18, 2010

Roaming! : Roadtrip #6a - BBQ @ Taman Pertanian Bukit Cahaya, Shah Alam. Selangor

Olla homosapiens! Finally..Sy boleh tulis entry tentang roadtrip kitorang 2 weeks ago yang telah dirancang selama..SEBULAN! Padahal bukan jauh mana pon kitorang pergi, Shah Alam jer.Hehe..Lambat nak tulis entry about road-trip neh sebab nak tunggu Merl upload gambar from her cam..saje jer pending-pending upload. Basi sudah ne.Hehe..

Roaming kitorang kali ne is to Taman Pertanian Bukit Cahaya (previously known as Bukit Cerakah) situated in Shah Alam, Selangor. Yeah..yeah sy taw, what could be possibly menarik sangat kat tempat neh kan? First of all, kitorang ke sini to spend time together since Merl will be leaving us soon (sob sob..uhuks! =( ) and to have another adventure. Merl suggested this place when we expressed our disappointment of not getting the chance to explore Dusun Echo-park during our last roadtrip. Originally, the guys decided to pay a visit to Dusun Echo-park but after reviewing the website and thorough discussion we decided the place is just kinda not worth it and a bit expensive.. (bye-bye Wall climbing..huhuhu). Merl suggested we go to Taman Pertanian because there are this place called Skytrex Adventure Park which got 3 stages of adventure challenges which is cool enough compared to Dusun Echo-park. Okai, maka proses planning pon bermula dan sy secara sebulat suara dilantik menjadi Project Manager (Ciss..!). The website of Taman Pertanian offers information about the park, generally, but sad enough, for the whole month sy tunggu nak dapatkan contact info and selama whole month tuh jugak, the page is under construction. Ape laa..Dah lah memang tade idea what the hell this place looks like or how the management handle booking and stuff, plus nak sewa chalet lagi..Leceh betol taw. In the end, berdasarkan info yang ada, maka sy do some research and kira semua budget anggaran and ask the guys to bring extra money in case we need it, roadtrip is a gamble anyway.. Main objectives kitorang ke sini is BBQ while fishing and Skytrex Adventure. So on the Saturday, 6th March 2010, we headed to Taman Pertanian Bukit Cahaya for our adventure. Warning siap-siap ha..entry ne, full dengan gambar yang akan menjeleskan jiwa sape-sape yang melihatnye..but not self-obsessed pics. Just sekadar encouragement for korang to come here.. =)

We are here!

Sampai at Taman Pertanian, Shah Alam around 4pm and upon arriving, kitorang terus pergi booked chalet, named Camar Rimba (an A shaped chalet with basic necessities such as electricity and mattress) with the cost of RM20 per night and we rented 2 of it as there's 8 of us, one will be too crowded. Okai, cheap and affordable enough. Ade banyak lagi chalet tapi sebab kitorang kedekot, so amek yg paling murah jer lah..ngahaha~ The Camar Rimbas situated somewhere near our targeted fishing area, Empangan Sungai Air Kuning. It comes with other facilities such as ampitheatre, swimming pool, shower rooms+toilets and camping site. All these facilities need to be pre-booked and usually are used for events. FYI, cars are not allowed in this park. Kalo boleh bwk pon under nisbah 4 chalet : 1 kereta. Tapi dengan menggunakan skill yang ada, lepas jer kitorang bawak both kereta masuk. Hee~ Nak gi fishing dapat another special pas. Tujuan dorang limit kan kemasukan kereta bukan ape, sbb x nak membahayakan orang yang sedang menunggang basikal..people tend to drive fast and there's a lot of cyclists on the street. Kitorang kene paksa berjanji untuk drive dalam lingkungan 15km/j atau..GET OUT. uhuhu~

 The Camar Rimba or as we call it Rumah Se-A. Cute and so kampung like isn't it??

This is OURS and Jiran Sebelah Rumah (Ing Hoe+Tot+Syah+Floe).. 
(Anak beranak yg suke nyibuk datang lepak rumah kitorang..hehe~)


Err..bantal kene amek sendiri ya kat Kaunter Pendaftaran..

After settling down and made ourselves comfortable in our chalet, we decided to give the Empangan Air Kuning a visit and start with our fishing activities and preparing for BBQ later that nite at the same spot. To fish here, you have to pay RM18 and some extra cost if you didn't have any fishing rod.  Ester and Yus is soo keen on fishing and this activity is specially for them. As for me, I still haven't decied whether I wanna joined them fishing because I might be content enough enjoying the view of the dam..But, as we arrived at the empangan area, once again, plan kitorang bertukar..ngeh ngeh..Nampak x gambar kat bawah ne apa dia tulis? CATCH & RELEASE. Konon-konon, dorang berangan nak bakar hasil tangkapan but then bila nampak jer signage ne, semua orang stumped..Alahai! memang x dapat lah nak fishing. The entrance fee itself dah mahal, pastu lepas dapat ikan kene lepas balik. For us yang jadi tukang tengok ne juge have to pay RM6 for entance. Err..Berbaloikah?? Sebulat suara semua cakap..TIDAK. Aiyak..x jadi fishing.. =(


Flyfishing : Empangan Sungai Air Kuning

Dah x jadi fishing, so kitorang decided nak jalan-jalan sekitar area Taman Pertanian, maybe rent a bike and went cycling..tapi tibe-tibe berbunyi suara "Eh..cili x beli lagi..!". Hmm..sape punya suara? It's either Ester, Ing Hoe or Syah sebab bab BBQ pny preparation adalah tugas mereka. Sudah nya, to Giant Seksyan 9 we went untuk beli cili. Haih..baru jer nak start feel masuk hutan dah kene pergi town balik. Spoil betol! haha~ 

Roaming dalam..err..Giant. hehe~ =P

Since dah terlajak sampai Giant, I asked them to buy food for their own breakfast+lunch tomorrow before our Skytrex Adventure. Sebab bangun esok pagi CONFIRM lambat and x de kedai makan dalam kawasan Taman. Kitorang siap bawak heater sume, nasib x bawak rice-cooker. Nak bawak dah sebenarnye readers..tapi sy sangat kalut hari Sabtu tu and tertinggal tepi pintu. Hikhik~ Sambil tuh sempat ljugak la dorang g beli ice cream and curik garam+gula dekat McD yang berdekatan. Oppss..terpecah rahsia. Budget punye pasal kan..hahaha~ Everything settle, hari pon dah sangat petang maka kami kembali ke dalam hutan untuk siap-siap for BBQ, sebelum renjer x bagi masuk. Seperti biasa, Ing Hoe adalah Raja Chef kami, hmmm...sedap lah tengok ayam yg Ing Hoe dah perap. Kali ne menu BBQ kami ,seperti biasa adalah chicken wing and jagung. Juga ada buah-buahan yang sy beli sementara tunggu si Gagak Hitam mandi kat carwash. First nite di Taman Pertanian, x delah ape-ape aktiviti menarik kecuali BBQ (sebab fishing x boleh..) and main kad, which is aktiviti wajib lepas makan. Main kad sampai baring-baring and ngantok. Huhuhu.. Peringatan kepada mereka yang nak ke sini, belilah ubat nyamuk or mosquito repellent. X kesah la repellent spray or patch..sbb u guys are totally gonna need it! Banyak giler nyamuk okai! Tapi kalo boleh, avoid la beli spray nyamuk jenis aerosol, u dunt wanna contaminate the place with chemical rite? Pakai jer yg berlingkar-lingkar tuh, baru lah rasa macam kat kampung..hee~ For the first part of roadtrip kali ne, sy stop on our first nite at the park and let you guys entertain yourself with gambar-gambar kitorang time BBQ. Hee~ To be continued ha.. Enjoy the pics. Cheers! *wink*

Preparation for BBQ

Giliran ayam dan jagung untuk dibakar

Our dinner..courtesy of Chef Ing Hoe..sedap gileee~

  Mamam time..! Hee~ Tengok ar rupe sorg-sorg kelaparan abez..haha!!

TO BE CONTINUED..
(^_^)Y

3 comments:

babyrexa89 said...

hik3... best2!!

::R.A:: said...

kecur air liur tgk gmbr ayam+jagung tuh..huuuu~ nak lagi!

ira said...

makan tak ajak org